Biologisch linnen
Stof gemaakt van vlas
Biologisch linnen is een natuurlijke stof die wordt gemaakt van de vlas plant. Tijdens het verbouwen en de verwerking worden er geen schadelijke stoffen gebruikt. Biologisch linnen absorbeert vocht, ventileert en is antibacterieel. Een ideale stof om kleding van te maken.
Het is dan ook een oeroude stof die al sinds zesduizend jaar voor Christus gebruikt wordt, en vroeger het voornaamste textiel in Nederland was. Van kleding tot beddengoed, van theedoeken tot de tafelkleden en gordijnen. Allemaal waren ze van linnen gemaakt. Daar komt ook de term ‘linnenkast’ vandaan.

De bloemen van vlas bloeien maar 1 dag
Hoe maak je linnen van vlas?
Linnen wordt gemaakt van de vezels uit de stengel van de vlasplant. Vlas wordt tussen half maart en half april gezaaid. Gedurende 100 dagen groeien de goudgele vlasstengels. Tijdens de bloeiperiode in de maand juni kleurt het vlas prachtig wit, lila of blauw. Helaas kan je maar kort genieten van dit mooie zicht want elk bloemetje bloeit slechts één dag. Vlas groeit makkelijk, zelfs in Nederland. De vlasplant wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te behouden.Na de oogst moet het vlas drogen, en daarna volgt het roten en keren.
Roten is het blootstellen van de vlasstengels aan water, zodat de stengels verweken en de vezels vrijkomen. Roten kan door de vlas in een rivier te leggen, of door het vlas uit te spreiden over een veld waar het vochtig wordt door de regen. Roten gebeurt dus op een goedkope en ecologische manier.
Na het roten worden de vezels gescheiden van het stro. Dit proces wordt ook wel zwingelen en hekelen genoemd. Van de korte vezels wordt touw gemaakt en van de lange vezels kun je mooi linnen maken. Door te spinnen (in elkaar draaien van de vezels), worden de alle vezels met elkaar verbonden. De garen hebben lichte diktewisselingen wat een bijzonder effect heeft, en dat is juist wat linnen textiel zijn natuurlijke look geeft.

Oogsten van vlas
Eco linnen
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. Linnen is op zichzelf al een hele duurzame plant. Het gewas heeft bijna geen pesticiden nodig, aangezien ze minder last heeft van insecten. Het grootste verschil tussen reguliere linnen en biologische linnen is dat er bij de productie van biologisch linnen helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden worden gebruikt. Vlas wordt meestal verbouwd in West-Europa, zoals Frankrijk, België en Nederland. In Europa is goed toezicht op de naleving van milieu- en sociale richtlijnen.
Er is bovendien weinig water nodig om het gewas te laten groeien. De teelt van linnen heeft zodoende een minimale impact op het milieu, en ook het proces om linnen te maken is erg milieuvriendelijk. De gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Er wordt niets weggegooid. Het proces is wel arbeidsintensiever en linnen moeilijker te spinnen, dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.

Linnen stof
Linnen is een erg mooie, licht glanzende stof. Maar niet alleen de looks van linnen zijn goed, de stof heeft ook andere voordelen. Zo laat linnen warmte goed door, wat het een geliefde stof maakt voor zomerkleding. Linnen is anti allergisch en antibacterieel. In de zomer werkt linnen verkoelend op de huid waardoor je minder zweet, en in de winter werkt linnen juist verwarmend. Het is een heerlijk ventilerende stof. Het neemt goed het vocht op, is erg sterk en bezit een hoge weerstand tegen schuren of uitrekken. Daarnaast slijt linnen niet snel en kan je de stof, die snel kreukt, goed strijken. Bovendien elektrificeert linnen niet, dus geen statisch geknetter. En wist je dat linnen door gebruik alleen maar mooier en zachter wordt?
Linnen is eenvoudig te recyclen en is biologisch afbreekbaar. Als je biologisch linnen koopt heb je als extra voordeel dat je zeker weet dat er geen gebruik is gemaakt van chemicaliën, pesticiden of meststoffen. Het is beter voor het milieu, en de arbeiders die er mee moeten werken. En uiteindelijk natuurlijk ook voor jou ;)

Mooie natuurlijke linnen stoffen
Biologisch linnen wassen
Het is het beste om linnen kleding binnenstebuiten te wassen op 30 graden. Linnen kan ontzettend gaan kreuken, zowel tijdens het dragen als in de was, dus haal je linnen kleding meteen uit de wasmachine als deze klaar is om extra kreukels te voorkomen. Wanneer linnen uit de wasmachine komt, is het verstandig deze uit te kloppen en in vorm te trekken. Droog je linnen aan de waslijn, maar nooit in de volle zon. Strijken kan het beste als het nog een beetje vochtig is.
Linnen stof, Linnen stof kopen, linnen stof kwantum, linnen jurk, linnen broek, linnen beddengoed, linnen gordijnen, linnen stof per meter, linnen stof kopen, biologisch linnen, biologisch linnen per meter, biologisch linnenkleding, biologisch linnen garen, biologisch linnen tas, biologisch linnen dekbedovertrek.
Wat is het verschil tussen linnen en vlas? Hoe maak je van vlas linnen? Wat kan je maken met vlas? Welke kledingstukken worden van linnen gemaakt? Wat kost een baal vlas? Wat is beter vlas of stro? Wat wordt er gemaakt van vlas? Hoelang bloeit vlas? Is vlaszaad hetzelfde als lijnzaad? Vlas linnen, vlas spinnen, vlas oogsten, vlas verbouwen, vlas kleding, vlas toepassingen, vlas materiaal, hennep vlas, gedroogd vlas.