Er is niets lekkerder dan een heerlijke schone was, en 's morgens in je fris gewassen en heerlijk geurende boyfriend sweater wegkruipen. Maar wat zijn eigenlijk de beste was tips? Die zijn best verrassend, want je wasmachine, je kleding én je portemonnee zijn het roerend met elkaar eens: wassen kan beter en goedkoper! Allemaal ecologisch, natuurlijk en diervriendelijk.
Je mooiste kleding kun je het beste op de hand wassen, maar het is natuurlijk makkelijker als het gewoon in de wasmachine kan, dat snap ik. Dus ben ik op zoek gegaan naar duurzame en ecologische mogelijkheden om door je eeuwige wasberg heen te komen. Makkelijk, goedkoop en uiteraard diervriendelijk.
In principe kun je alle New Angels kleding in de wasmachine wassen op 30 of 40 graden (lees voor de zekerheid altijd even het waslabel! We naaien die er niet voor niets in ;)). Nieuwe kleding kan altijd iets krimpen bij een eerste wasbeurt, vooral de natuurlijke stoffen, dus hou daar rekening mee.
Je hebt waarschijnlijk een eco wasprogramma op je wasmachine, je gebruikt misschien ook al een eco vriendelijk wasmiddel, en je droogt je wasgoed aan de lijn i.p.v. in de droger. Dan ben je al een heel stuk op de goede weg. Maar er zijn nog meer eco was tips.

Duurzamer wassen, het kan echt!
Flink wat energie besparen is goed voor je portemonnee én het milieu. Kies daarom om te beginnen voor een duurzame wasmachine. Duurzaam wassen betekend een lagere energierekening. Vul de trommel helemaal (niet propvol) dan wordt je was schoner en het is voordeliger dan een half lege wasmachine laten draaien. En gebruik je een wasdroger? Kies dan voor een A+++ warmtepompdroger om te besparen op je energiekosten. Als je daarnaast ook nog regelmatig de waslijn gebruikt, ben je helemaal groen en voordelig bezig.
Bij duurzaam wassen hoort naast een zuinigere wasmachine ook een duurzaam wasmiddel, en wist je dat we eigenlijk al snel te veel wasmiddel gebruiken? Zonde! Dat kan zuiniger en goedkoper, en je was wordt er nog frisser van ook. Hoe? Lees verder voor deze gouden tip, want daar kom ik zo op terug.
Waslabels
Voor het wassen check je eerste het waslabel. Iedere textielsoort heeft een eigen wasvoorschrift, als je je hier aan houdt dan kun je langer genieten van mooie kleding. Het waslabel kan je vertellen op welk wasprogramma en welke temperatuur je jouw kledingstuk kunt wassen. Het etiket geeft verder aan hoe een textielproduct tijdens wassen, bleken, strijken, chemisch reinigen en eventueel drogen maximaal behandeld mag worden. Via de Warenwet is bepaald dat alle kledingstukken voorzien moeten zijn van een samenstellingsetiket, een ingenaaid waslabel.
Zie hier de betekenis van de was symbolen:

Was je kleding alleen als het echt vies is
Dit is echt de beste duurzame tip: was je kleding niet te vaak, alleen als het echt vies is en stinkt. Niks is zo zonde als (bijna) schone kleding te gaan wassen. Geen vlekken en stinkt het niet? Dan kun je je shirtje best nog een keer dragen. De meeste kleding kun best vaker dragen, zoals spijkerbroeken en sweaters. Even uithangen voor een open raam en het ruikt weer fris. Zo blijft je kleding langer mooi want het slijt minder snel.
Komt er een klein vlekje op je shirt? Als je deze gelijk verwijderd met een vochtig doekje, dan is de vlek er vaak meteen al uit. Dat scheelt weer. Een hardnekkige vlek kun je in 1 wasbeurt verwijderen door er een beetje vloeibaar wasmiddel op te doen voordat je het in de wasmachine gooit.
Enzymen in je wasmiddel: weg vlek
Enzymen worden gebruik in wasmiddelen sinds het begin van de vorige eeuw. Eiwit kan op deze manier verwijderd worden uit je kleding door het enzym proteases. Dit enzym breekt de eiwitten af die vervolgens makkelijk oplossen in water. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld bloedvlekken en zweetvlekken makkelijker verwijderd worden. Een bloedvlek kun je trouwens ook goed verwijderen met een beetje shampoo of speeksel (klinkt misschien vies maar is wel logisch want in speeksel zitten ook enzymen): je kledingstuk nat maken, daarna wat shampoo of speeksel erop en even inwrijven, en daarna de wasmachine in. Weg is de vlek!
Lang leve de handwasjes
Niet alle kleding kan in de wasmachine gewassen worden, zoals wol of kleding met pailletten. Ook kan het voorkomen dat je even snel een kledingstuk wilt wassen of er is simpelweg geen wasmachine in de buurt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping). Een handwasje in een emmer of in de gootsteen is dan de ideale oplossing.

Terwijl ik handwasjes het vroeger altijd te veel werk vond, vind ik het nu juist wel handig. Handwarm water, beetje vloeibaar wasmiddel of Biotex Groen erin en je kledingstuk onderdompelen. Thats it. Meer hoef je er niet aan te doen. De enzymen doen hun werk. Eventueel nog een beetje schrobben, uitspoelen en klaar.
Deze lifehack ontdekte ik op de camping. Een emmer met handwas bleef per ongeluk een paar dagen staan en bij het uitspoelen bleek dat zelfs de ergste vlekken er uit waren. Het was brandschoon! En ik had er niets voor hoeven doen. Sindsdien vind ik handwasjes niet zo erg meer. Het kan best makkelijk zijn. Vooral met wit wasgoed doe ik het vaak al voorwas, even de kraag van een blouse of wit ondergoed laten voorweken in een sopje, en daarna zo met sop en al de wasmachine in. Het komt er brandschoon weer uit.
Als er vlekken in je kleding zitten kun je de kleding het beste even langer laten inweken in het sopje. Om beschadiging van het kledingstuk te voorkomen kun je beter niet te hard wringen en wrijven. Zorg dat je het sop goed uit het kledingstuk spoelt, tot het spoelwater niet meer schuimt. Ophangen en klaar.
Met een handwas bespaar je water en energiekosten omdat de wasmachine en droger niet draaien. Een handwasje is iets meer werk, maar het is zeker beter voor het milieu.
Wassen zonder zooi is beter voor je gezondheid
Wasmiddelallergie komt veelal door bepaalde synthetische ingrediënten. In reguliere wasmiddelen zitten parfums, kleurstoffen en schuimversterkers op basis van synthetische ingrediënten (aardolie dus) die een zware bewerking hebben ondergaan. Zowel het milieu als mensen zijn er niet bij gebaat.
Na het wassen blijft er altijd een klein beetje wasmiddel achter op je kleding. Dit komt tijdens het dragen voortdurend tegen je huid aan waardoor er een irritatie of allergie kan ontstaan of verergeren. Om die kans te verkleinen is het verstandig om te kiezen voor een wasmiddel met zo weinig mogelijk rotzooi. Het beste wasmiddel en de meest logische keuze voor een bewust en gezond leven is een biologisch, ecologisch en parfumvrij wasmiddel.

Wasnoten voor je wasgoed
Wasnoten en zeepvlokken
De oplossing tegen allergieën en overgevoeligheid is wassen met natuurlijke wasmiddelen. De natuurlijke ingrediënten en hernieuwbare grondstoffen (oftewel: onuitputtelijke grondstoffen) zijn ook nog eens plantaardig en veganproof.
Wasmiddel op basis van schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht uit India en Nepal bevatten een natuurlijke vorm van zeep (saponine). Dat werkt reinigend, verzachtend en antibacterieel. Zonder toevoegingen, je gebruikt gewoon de hele vrucht in een waszakje bij je was. De schillen worden ook wel wasnoten of zeepnoten genoemd.
Een andere natuurlijke en plataardige mogelijkheid is zeepvlokken. Deze worden al eeuwenlang gebruikt voor het wassen van kleding. Deze natuurlijke vlokken zijn volgens het traditionele recept gemaakt van Marseille Zeep. Vroeger werden de vlokken gebruikt voor de handwas, maar tegenwoordig kun je ze ook in de wasmachine doen.
De beste natuurlijke wasmiddelen
Seepje maakt je was weer natuurlijk schoon en zacht. Dit wasmiddel is gemaakt van superschillen uit de Himalaya. Wanneer de superschillen in aanraking komen met water, maken ze een natuurlijke vorm van zeep die ervoor zorgen dat je kleding weer helemaal schoon en zacht worden. De verpakking is gemaakt van HDPE-plastic uit Nederland. Tot slot draagt Seepje, door een eerlijke prijs te betalen voor de schillen, rechtstreeks een steentje bij aan natuurbehoud en betere leef- en werkomstandigheden in Nepal en India. Heel fijn wasmiddel dus. 100% Natuurlijk en vegan.

De wasmiddelen van Ecover zijn vegan friendly en zacht voor de gevoelige huid. Ecover heeft een duurzame fabriek gebouwd met onder andere een levend groen dak, duurzaam hout en eco bakstenen. De manier waarop ze bij Ecover produceren is bijna zero waste en de verpakkingen van Ecover worden voor 100% gemaakt van gerecycled plastic. Verder wordt er gebruik gemaakt van schone ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn en van plantaardige oorsprong.
Overige duurzame en vegan wasmiddelen zijn: Marcel's Green Soap, Klaeny, AlmaWin, Seventh generation en Groene Planeet
Keurmerk wasmiddelen
Wil je ecologisch verantwoord wassen dan kun je kiezen voor een wasmiddel met een ecolabel, zoals het EU Ecolabel of het Nordic Ecolabel. PETA-Approved geeft aan of het ook diervriendelijk en vegan is.

Minder microvezels met vloeibaar wasmiddel
Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen, door schuring laten vezels los die vervolgens met het waswater wegspoelen. Bij synthetische kleding zoals polyester, fleece en acryl is dat vooral een probleem. Een onderzoeksteam van de universiteit van Plymouth besteedde 12 maanden aan het analyseren van wat er gebeurde wanneer synthetische materialen werden gewassen in de wasmachine. Ze gebruikte verschillende combinaties van wasmiddelen en bestudeerde de losgelaten microvezels, de microplastics. Ze ontdekten dat acryl verantwoordelijk was voor het vrijmaken van bijna 730.000 kleine synthetische deeltjes per wasbeurt. Hello plastic soup.
Er laten minder microvezels los als je je kleding met vloeibaar wasmiddel wast in plaats van met poederwasmiddel. De korrels van het poederwasmiddel hebben namelijk door de aanwezigheid van zeoliet (een niet oplosbaar mineraal) een scrub effect waardoor de kledingvezels los komen te zitten. Ook voor natuurlijke kleding zoals katoen en hennep is dat niet fijn.
Voor wassen op lage temperaturen kun je ook beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Bij een witte was op hoge temperatuur kun je weer beter wassen met een waspoeder. Het afwisselen is namelijk weer beter voor je wasmachine. Je moet ook aan alles tegelijk denken ;)
Wat is beter: te veel of te weinig wasmiddel?

Met te weinig wasmiddel wordt de was niet goed schoon, maar te veel wasmiddel kan je kleding aantasten, waardoor het sneller slijt en kleur minder goed blijft.
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt er bovendien voor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Daarom kan je wasprogramma er opeens veel langer over doen dan staat aangegeven. Hij gaat dan extra spoelen, wat onnodig veel tijd, energie en water kost.
Bespaar dubbelop door simpelweg minder wasmiddel te gebruiken.
Energie besparen dankzij ontkalken
Kalkaanslag kost onnodig veel geld en energie. Bij een wasmachine kan op het verwarmingselement kalkaanslag ontstaan en door de verkalking duurt het opwarmen van water langer, wat zodoende meer energie kost. Om dit te voorkomen kun je je wasmachine duurzaam ontkalken met schoonmaakazijn. Giet een (halve) fles schoonmaakazijn in de wastrommel en draai hem (leeg, zonder wasgoed) op kookwas of op 90 graden.
Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op veel plekken in Nederland niet erg hard. Bekijk de waterhardheid in je woonplaats en doseer je wasmiddel goed: bij hard kraanwater heb je meer wasmiddel nodig.

Help! Mijn wasmachine stinkt.....
Ruikt je schone wasgoed niet lekker fris, of stinkt je wasmachine? De boosdoener is ‘vetluis’. Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we graag op lage temperaturen en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op je wasgoed veroorzaken en de boel flink laten stinken. Zo zonde van je schone wasgoed!
Dit is eenvoudig op te lossen door eens per maand een wasprogramma op 90 graden te draaien. Dit kan met een lege trommel of met bijvoorbeeld een paar oude handdoeken. Doe hierbij een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) OF 2 vaatwastabletten OF giet een halve of hele fles natuurazijn in de trommel (niet in de zeeplade) en draai een wasprogramma op 90 graden. Door de hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en wordt je wasmachine weer brandschoon.
Voorkom dat je wasmachine weer opnieuw gaat stinken door af en toe een was te draaien op 60 graden, zo beperk je de bacteriegroei. Beddengoed en vaatdoekjes zijn erg geschikt om te wassen op 60 graden, in verband met huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Laat ook het deurtje van je wasmachine altijd open staan na gebruik, en maak de wasmiddellade en het rubber goed schoon. Voorkom verstopping en controleer af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. Zo gaat je wasmachine langer mee en ruikt je wasgoed iedere keer heerlijk fris.
Is wasverzachter milieuvriendelijk?
Je wasgoed kan hard worden doordat er kalkdeeltjes op achterblijven tijdens het drogen. De voornaamste reden om een wasverzachter te gebruiken is de lekkere geur en het zachte effect dat het heeft op de kleding en handdoeken. Daarnaast verminderd het de statische elektriciteit en is het gemakkelijker te strijken. Maar helaas zijn er ook nadelen. De geurstoffen in wasverzachters kunnen een omhulling hebben van kunststof (melamine formaldehyde), wat zich gedraagt als milieuonvriendelijk microplastic (parfumvrije wasverzachters hebben dit niet). Wasverzachter gaat mee in het laatste spoelwater in de wasmachine, en legt als het ware een laagje op de kleding. Het grootste deel spoelt weg met het spoelwater.
Nog een nadeel van een wasverzachter is dat het laagje wasverzachter over je wasgoed direct in contact komt met je huid. Je kleding 'verstikt' en ademt niet goed, dit kan weer huidirritaties veroorzaken. Handdoeken drogen minder goed af en het zorgt voor verontreiniging van je wasmachine. Gebruik sowieso nooit wasverzachter voor wasgoed dat je ook nog in de droger doet. Dat is niet goed voor het apparaat, door het laagje wasverzachter kan de droger niet goed bepalen of de was droog is en blijft hij te lang draaien.
Voor bamboekleding mag je helemaal geen wasverzachter gebruiken. Bamboe is een holle vezel en door het gebruik van wasverzachter raken de holle vezels verstopt, waardoor bamboe zijn natuurlijke zachtheid verliest. Bamboe blijft alleen zacht als je GEEN wasverzachter gebruikt.
Een wasmiddel kan ook een heerlijke geur geven, zelfs parfumvrij wasmiddel. Gewoon in de winkel even aan alle flessen ruiken voor je het koopt, dan weet je welke het lekkerste ruikt. Dat maakt een wasverzachter eigenlijk overbodig. Als je van lekker zacht wasgoed houdt, kun je de was het beste buiten in de wind laten drogen. Het wappert dan soepel droog, zonder stijf te worden.

Wapperende was aan de lijn
De meesten weten het waarschijnlijk wel, maar ik noem het toch nog even: hang je wasgoed lekker (buiten) aan de lijn te drogen. Het is enorm energiebesparend om niet elke keer die droger te gebruiken. Je kleding slijt ook nog eens sneller in een droger (zie de volle stoffilters). Bovendien kan niet alle kleding in de droger. Zo kun je alle New Angels kleding beter niet in de droger stoppen, de natuurlijke stof gaat ervan kapot, krimpt en verliest zijn vorm.
Buiten ophangen is ideaal, zo waait het nog een beetje door, het droogt sneller en het gaat lekker fris ruiken. Sla je kleding altijd eerste even uit voordat je het ophangt, zo voorkom je een hoop kreukels.
Kortom: was minder vaak & gebruik minder wasmiddel

Je ziet het, een kind kan de was doen! Duurzaam wassen is echt een win win win situatie: het is goedkoper EN beter voor je was(machine) EN beter voor het milieu.
Gebruik minder wasmiddel en het liefst geen wasverzachter. En vanaf nu geen stinkende wasmachine meer door deze handige wastips waardoor je langer plezier hebt van je kleding en wasmachine.
Gewoon helemaal niet wassen is nog beter, want wat niet echt vies is hoeft ook niet gewassen. Even luchten volstaat vaak al.
En een handwasje kan soms best handig zijn, vooral bij hardnekkige vlekken.
Ik hoop dat je iets hebt aan al deze tips. Ik moet bekennen dat ik deze blog eerder had moeten schrijven, want ik vroeg me al af waarom mijn wasmachine zo stonk... oeps. Maar dat is nu opgelost! En jij, ga jij je wasroutine veranderen? Of was je al groen en voordelig aan het wassen? Wat is jouw beste wastip ooit?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties
Bizar!!! Zo eenvoudig is het dus, gewoon geld besparen en dan ben je ook al beter bezig voor het milieu en je kleding. Dit zijn wel echt goeie gouden tips hoor. Dank!!
Goeie tips!!! Hier heb je wat aan. Besparen is altijd prettig.