Wie kent het niet, de mooie linnen stoffen? Met zijn rauwe en vooral natuurlijke uiterlijk. We vullen onze linnenkasten met linnen beddengoed, linnen tafellakens en linnen kleding. Onze oma's wisten het al, en linnen is vandaag de dag nog steeds erg populair. Linnen stof wordt gemaakt van de vlas plant. Vlas heeft een minimum aan mest, bestrijdingsmiddelen en water nodig om te groeien. Bovendien kan elk deel van de plant gebruikt worden. Vlas is dus een erg duurzaam product, wat ook in Nederland wordt verbouwd.
Een keer per jaar kleuren een deel van de Zuid Nederlandse vlas velden helemaal blauw. Dan staat het vlas in volle bloei. Deze veelzijdige plant wordt al meer dan 10.000 jaar verbouwd in West-Europa (voornamelijk in het noorden van Frankrijk, België en Zeeuws-Vlaanderen) en vormt de basis voor onder andere onze kleding. In totaal groeit er jaarlijks wel 85.000 hectare aan vlas in West-Europa. Tot in de achttiende eeuw was de vlasvezel in Europa naast wol de belangrijkste grondstof voor textiel, maar in de negentiende eeuw is linnen verdrongen door katoen.

Bloeiend vlas
Vlas (Linum usitatissimum) wordt tussen half maart en half april gezaaid. Gedurende 100 dagen groeien de goudgele vlasstengels. Tijdens de bloeiperiode in de maand juni kleurt het vlas prachtig wit, lila of blauw. Helaas kan je maar kort genieten van dit mooie zicht want elk bloemetje bloeit slechts één dag. Gelukkig bloeien ze niet allemaal op hetzelfde moment waardoor je toch enkele weken naar de prachtig gekleurde velden kan gaan kijken. Wanneer het vlas uitgebloeid is, is het half juni tijd om te oogsten. De stengels worden niet afgemaaid maar met wortel en al eruit getrokken.
Het verwerken van vlas
De vlasplanten blijven verspreid op het veld liggen om ze gedurende enkele weken bloot te stellen aan vocht, dit noem je 'roten'. Tijdens het roten weken de vezels los van de houtachtige kern binnenin de stengels dankzij regen, dauw en zon. Tijdens het dauwroten worden de vlasstengels regelmatig gekeerd om te zorgen voor een egale roting. Tot na de Tweede Wereldoorlog gebeurde het oogsten met de hand, zeer arbeidsintensief. Tegenwoordig gebeurt dit met mechanische rooimachines.
Linnen vezels voor textiel
Daarna worden de vezels gescheiden van het stro. Vezelvlas voor textiel heeft een iets langere vezels. Deze fijne vezels zijn ook erg geschikt om fijne garen van te maken. De kortere vezels van het vlas worden gebruikt in papier of isolatiemateriaal, maar ook touw en grove garen. Zo bestaan de Amerikaanse dollars voor een deel uit vlas. De zaadbollen dienen voornamelijk om lijnzaadolie, waar verf en zeep van gemaakt kan worden. Vlas is een veelzijdige plant omdat alle delen van de plant gebruikt kunnen worden.
Voor het weven worden de garens gecontroleerd op stevigheid, gelijkmatigheid en soepelheid. In linnen stoffen zitten altijd verdikkingen, een soort bobbeltjes in de garen, dit is de natuurlijkheid ervan. Na het weven wordt elke meter stof gecontroleerd en op kwaliteit getest, en daarna kan het gekleurd worden. Na het bleken of verven krijgt het linnen vaak nog een behandeling om het onderhoudsvriendelijk te maken.

Linnen
Duurzaam biologisch linnen
Linnen is van zichzelf een natuurlijke stof, maar niet altijd biologisch. Tijdens de landbouw worden soms chemische onkruidverdelgers gebruikt en om van de plant garen te maken worden er ook chemicaliën gebruikt. Bij linnen is dit wel veel lager dan bijvoorbeeld bij katoen, maar toch, het kan altijd beter. Zo heb je ook biologisch linnen, waar bij de productie helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden worden gebruikt. Toch net weer even beter.
De voordelen van linnen
Linnen is een erg mooie stof. De garen hebben lichte diktewisselingen wat een bijzonder effect heeft, en linnen glanst licht. Linnen heeft heel bijzondere eigenschappen: het voelt aangenaam aan, biedt veel draaggenot, is uitstekend te verven, het gaat jaren mee en is biologisch afbreekbaar.
Linnen is fris, schoon en comfortabel. Het is zacht, maar tegelijk ook sterk en duurzaam. Hoe vaker je het gebruikt, hoe zachter en sterker het wordt. Linnen kan 20% van zijn gewicht aan vocht absorberen voordat het zelf vochtig aanvoelt. Daarbij geeft het vocht gemakkelijk af aan de lucht, zodat het fris en droog blijft aanvoelen. De stof is kleurvast, gemakkelijk wasbaar en het veroorzaakt geen allergische reacties. Bij het verbouwen van vlas zijn aanmerkelijk minder verdelgingsmiddelen en meststoffen nodig dan bij bijvoorbeeld katoen. De vezels zijn recyclebaar en uiteindelijk afbreekbaar in de natuur.

Stof samples van de natuurlijke kleuren graslinnen van New Angels (100% ramie)
Wat is ramie?
Ramie of ramee is ook een soort linnen, ook wel Chinees linnen of graslinnen genoemd. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met linnen, alleen komt het van een andere plant (de 'Boehmeria nivea'), en is het iets sterker dan linnen. New Angels heeft gekozen voor deze soort linnen, een 100% pure ramie.
Linnen kleding wassen
Het is het beste om linnen kleding binnenstebuiten te wassen op 30 graden. Linnen kan ontzettend gaan kreuken, zowel tijdens het dragen als in de was, dus haal je linnen kleding meteen uit de wasmachine als deze klaar is om extra kreukels te voorkomen. Wanneer linnen uit de wasmachine komt, is het verstandig deze uit te kloppen en in vorm te trekken. Droog linnen nooit in de volle zon. Strijken kan het beste als het nog een beetje vochtig is.
Heb jij veel linnen kleding? Wat is jouw ervaring met linnen?
Veel liefs,
Ingrid

Blauw bloeiend vlas
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb ook linnen kleding, en dat bevalt me erg goed. Ik ben wel fan van linnen. Ramie ken ik nog niet. De kreukels vallen wel mee, het hoort er een beetje bij. En het voeltgoed aan!!!