Het lijkt zo handig, maar is het niet: een kast overvol met kleding. Door (te) veel kleding zie je door de bomen het bos niet meer. Het is wél handig om een minimaal aantal en goede, zorgvuldig uitgezochte kleding in je kast te hebben. Zo zorg je ervoor dat je voor alle gelegenheden wel een setje kleding hebt. Een minimalistische kledingkast heeft vele voordelen, namelijk:
1. Je staat nooit lang voor je kledingkast te bedenken wat je aan zal doen.
2. Met een minimale garderobe is je kledingkast altijd netjes en overzichtelijk.
3. Je houdt van al je kleding omdat je ze met zorg en aandacht hebt uitgezocht.
4. Je legt de focus meer op wie je bent dan hoe je eruit ziet.
5. Met een minimale garderobe kun je alles bij elkaar aantrekken.
6. Je kleding gaat langer mee.
7. Je hebt genoeg aan een kleinere kledingkast.
8. Je weet precies wat je hebt.
9. Je houdt meer geld over.
10. Je gebruikt al je kleding.
Hoe ook jij dit kunt bereiken vertel ik je graag in deze blog. Lekker opruimen en alles een keer goed uitzoeken doet wonderen. Overtollige ballast (niet gedragen kleding) mag weg, en misschien moet er wel een nieuw basic item bij komen om alles compleet te maken.
Hoeveel kleding hebben we gemiddeld?
Kleding is misschien wel de moeilijkste hobbel bij het ontspullen. Kleding kopen geeft ons een fijn gevoel, en zo hebben we al snel heel veel kleding in onze kast hangen. We identificeren ons ermee.
De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg, en in de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken. Dit staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (2018). Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Minimalisme en kleding lijken misschien een onmogelijke combi. Al was het maar omdat je uiteindelijk wel genoeg kleding moet hebben en je niet simpelweg alles weg kunt doen.

Zo kun je ook jouw kledingkast minimaliseren
Ontspullen geeft rust. Meer spullen hebben geeft meer onrust, je moet het opslaan en bijhouden en je hebt altijd meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Een duurzame en minimalistische kledingkast kan een oplossing voor je zijn. Volg de tips uit deze blog voor het kopen/huren, gebruiken en wegdoen van je kleren en maak zelf je eigen overzichtelijke minimalistische kledingkast.
Een minimalistische kledingkast hoort echt bij een minimalistisch leven. Je streeft zo eenvoudig mogelijk te leven. Kleiner en goedkoper wonen met minder spullen. Weinig nodig hebben om volop te kunnen leven. Je kunt hiermee eenvoudig beginnen met je kleding. Op deze manier dring je de milieu impact van de kledingindustrie terug en wordt je kledingkast (en leven) een stuk overzichtelijker.
Ik zet alles uitgebreid voor je op een rij. Van de herkomst van onze kleding, meer waardering en waarom je dit niet zomaar weg moet gooien, tot eerste hulp bij het opruimen van je kledingkast, want waarom kun je niet gewoon beginnen met opruimen?? Het creëren van een betaalbare duurzame garderobe, welke items er niet mogen ontbreken en welke eenvoudige stappen kun je kunt nemen. En adressen waar je kleding kunt huren voor als je eens een feestje hebt ;) Met al deze tips bereik je moeiteloos je minimalistische kledingkast.
Waar komt onze kleding vandaan?
Weinig mensen hebben een idee waar hun kleding precies van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt en door wie het wordt gemaakt. Hoewel er veel geld gemoeid gaat met de productie en verkoop van kleding, merkt niet iedereen hier wat van. De herkomst van onze kleding is vaak gehuld in mysterie.
Grondstoffen voor kleding
Het textiel in de kledingindustrie wordt gemaakt van grondstoffen, ook wel vezels genoemd. Je hebt natuurlijke vezels en synthetische vezels. Natuurlijke vezels worden gewonnen uit natuurlijke bestanddelen, denk aan planten zoals vlas (linnen) en de katoenplant, of de wol van een schaap. Synthetische vezels zijn “gemaakte” vezels, man-made. Deze vezels worden kunstmatig samengesteld in een laboratorium uit fossiele stoffen (aardolie), dit is bijvoorbeeld polyester of nylon. Dan heb je ook nog half synthetische stoffen. De basis hiervoor is 100% plantaardig, maar om het kunnen verwerken tot garen zijn er hulpmiddelen nodig, waardoor het 'half' kunstmatig is. Denk hierbij aan viscose, bamboe en lyocell. Zonder hulp van chemicaliën (die weer worden opgevangen en hergebruikt) kun je immers geen garen spinnen van hout.
De productie van jouw kleding
In de textielfabrieken worden grondstoffen verwerkt tot lappen stof, die weer verwerkt worden tot kleding. Er zijn kleine naaiateliers met slechts 5 werknemers, en grote fabrieken met duizenden werknemers en mensen die vanuit huis werken en per stuk betaald krijgen. Bijna alle modehuizen laten hun kleding maken in lagelonenlanden. Door lage productiekosten, kunnen ze het product goedkoper verkopen en bij een lage prijs zijn er meer mensen die het product kopen. Door de vele collecties die per jaar uitkomen, komt er een enorme druk op de modeindustrie. Door mensen te laten overwerken, of het werk uit te besteden aan kleinere naaiateliers, is de controle op eerlijke productie lastig. Een leefbaar loon is zeker niet vanzelfsprekend. Duurzame kledingmerken letten daarom extra op eerlijke en ethische productie.
Van katoenplant tot jouw lievelingstrui
Nadat er een patroon is gemaakt van hoe de sweater er uit moet zien, worden de stoffen geknipt. De losse onderdelen worden aan elkaar genaaid, vaak door meerdere personen en meerdere (verschillende) naaimachines. Zodra de labels erin zitten, wordt het merkkaartje erin gehangen, de sweater wordt gestreken en verpakt. Zo gaan ze naar de winkels waarna ze uiteindelijk in jouw kledingkast terecht komen.

Zo creëer je een betaalbare minimalistische garderobe
Het is eigenlijk heel eenvoudig: de makkelijkste manier om goedkoop duurzaam bezig te zijn is door simpelweg minder te kopen. Slow fashion richt zich daarom ook op het vaker dragen van je kleding. Koop niets nieuws als je bij de aankoop al weet dat je het maar een paar keer gaat dragen. Weet je zeker dat je het minstens 15x gaat dragen? Dan kun je het kopen. En kijk eens in je kast, misschien ligt er achterin nog een shirtje wat je vergeten was, of is die oude spijkerbroek opeens best wel weer hip. Je kunt versteld staan van de gouden vondsten in je eigen kledingkast.
Ruim op! Eerste hulp bij het opruimen van je kledingkast
En jij koopt of krijgt die kleding, en het wordt door de jaren steeds meer, net zolang tot je kledinkast uitpuilt en je het overzicht totaal kwijt bent. Het voorjaar is uitstekend geschikt voor het opruimen van je kledingkast, en daar kunnen best wat emoties bij loskomen, want tja, wat doe je met je lievelingsbroek van jaren geleden die je niet meer past?
Een opgeruimde kast geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd. Alles weer netjes in de kast, en je vind vast nog 'verloren' items waar je weer helemaal blij van wordt. Lekker opruimen dus! Op naar een frisse vernieuwde garderobe, maar waar moet je beginnen? En dan heeft kleding vaak ook nog eens emotionele waarde, je draagt het niet maar wilt het ook niet wegdoen. Wat nu?

Op naar een opgeruimde kledingkast!
Emotionele schoonmaak en weg met dat schuldgevoel
Maak setjes kleding
Je selecteert precies wat je nodig hebt en alleen dat ligt in je kast, en nu je weet welke kledingstukken je absoluut wilt houden, kun je setjes maken. Zorg voor goed te combineren basics, wat eyecatchers. Setjes kleding die al uitgezocht zijn en klaar hangen zijn erg handig. Zo hoef je niet 's morgens in alle vroegte te zoeken en matchen. Het is direct klaar voor gebruik.
Er zijn geen regels voor wat er precies in je minimalistische kledingkast moet zitten. Laat je inspireren door anderen, maar maak vooral je eigen keuzes. Analyseer wat je zoal in een week draagt, schrijf op hoeveel items je nodig hebt en denk na waar jij je het lekkerst in voelt.
Misschien ontbreekt er nog een basic wit t-shirt om de setjes net af te maken, of mis je nu nog een little black dress. Na al dat opruimen en wegdoen van oude kleding, kun je nu eventueel weer iets toevoegen om het geheel compleet te maken.
Investeer in kwaliteit en behandel je kleding met respect
'Duur' zit al in het woorden 'duurzaam', het is logisch dat het duurder is, er is immers niemand onderbetaald in het gehele proces om jouw nieuwe jurk te maken. Natuurlijk kunnen eerlijke en milieuvriendelijk kleding nooit opboksen tegen de prijzen van ketens zoals Primark en H&M. Maar dan spaar je toch voor één of een paar duurzame items? Koop iets wat je écht graag wilt hebben. Kleding die ietsje duurder is behandel je vaak ook beter. Zo ben je voorzichtig dat je er geen vlekken op krijgt en lees je het waslabel goed voordat je het wast. En vind je toch allemaal een beetje duur? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, want daar worden vaak kortingen gegeven.
Koop geen kleding voor maar 1x dragen: huur je feestkleding!
Kleding die je niet vaak gaat dragen, bijvoorbeeld voor een gala of trouwfeest, kun je ook huren in plaats van kopen. Er zijn in Nederland meerdere kledingbibliotheken, waar je eenvoudig een jurk of ander kledingstuk voor een feestje of speciale gelegenheid kunt huren. Dit lenen zorgt ervoor dat ook anderen kunnen genieten van een mooi kledingstuk, wat anders ongebruikt in je kledingkast zou blijven hangen. na uitgebreid zoeken heb ik hier een lijst van kledingbibliotheken in Nederland:
Palanta
LENA
Masterpiece
My Dressoir
The Collectives
Litchy
Bij Priester
Outfit Library Less
100% hennep shirt als perfecte basiskleding
Een minimalistische kledingkast in de vorm van capsule wardrobe kan ook. Dan ligt alles per seizoen in je kast, heel overzichtelijk, want alles wat er ligt kun je direct aantrekken. Dan ligt de winterkleding in de zomer weggeborgen op zolder. Ik moet bekennen dat ik zelf te lui ben om mijn winter-/zomeritems steeds om te wisselen. Dan liever alles in één kast. Mijn basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je meerdere seizoenen kunt dragen, heel handig. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. De beste basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems.
Nu je je minimalistische kledingkaste hebt, moet je het eigenlijk zo zien te houden. Koop alleen wat je nodig hebt, bij voorkeur goede kwaliteitskleding van een eerlijk duurzaam kledingmerk. Minder is beter, dus leen of huur je kleding voor speciale gelegenheden.
Ben jij al aan de grote schoonmaak begonnen van je kledingkast? Heb je veel kleding weggegaan (verkocht of naar de textielbak). Wat zijn voor jou onmisbare kledingstukken, welke items mogen absoluut niet ontbreken?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties