Tijdens het opruimen van je kledingkast kom je altijd wel kleding tegen die je helaas echt nooit meer gaat dragen. Het past niet meer, heeft de verkeerde kleur, het is onherstelbaar kapot, of er zit een lelijke vlek die er niet meer uitgaat. Genoeg redenen om af te toe wat oude kleding weg te willen doen. Maar waar lever je je oude kleding in? En wat gebeurt er daarna mee?

Hergebruik of recyclen?
Je oude kleding kun je beter inleveren dan weggooien. Jaarlijks verdwijnt in Nederland zo’n 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak, en wordt verbrand. Dat is zonde want 65% van dit textiel is nog herdraagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. In Nederland wordt textiel niet alleen hergebruikt maar ook gerecycled. Bij hergebruik wordt het product weer opnieuw gebruikt en bij recycling wordt het materiaal waarvan een product is gemaakt weer opnieuw gebruikt.
De textielcontainer - er kan meer in dan je denkt!
Tot voor kort werd er alleen schone en bruikbare kleding geaccepteerd door de textielinzamelaars, maar dankzij nieuwe recyclingmethoden mag er nu veel meer in de textielcontainer.
In principe is alle tweedehands (of nieuwe) kleding en textiel welkom. Het hoeft niet per se mooi of 'zo goed als nieuw' te zijn. Wat niet herdraagbaar is, kan worden hergebruikt op een andere manier. Vrijwel niks hoeft verloren te gaan als je jouw kleding en textiel inlevert.
Je kunt oud textiel in een textielcontainer doen, meegeven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of afgeven bij de kringloopwinkel of milieustraat. Alle textiel moet in een gesloten plastic zak worden aangeboden om het te bescherming tegen vocht en vuil.

Wat mag er in de kledingcontainer?
Alle schone en droge tweedehands (en nieuwe) textiel, denk hierbij aan:
- Kleding (ook kapotte kleding)
- Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, tafelkleed, dekens en gordijnen
- Schoenen (draagbaar en niet-draagbaar)
- Sokken
- Accessoires, zoals hoeden, riemen en tassen
- Zachte knuffels
Wat mag er niét in de kledingcontainer?
- Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken
- Nat textiel
- Vloerbedekking en tapijt
- Dekbedden
- Kussens
- Hard speelgoed
Hoe lever ik oude kleding en textiel in?
Maak de kleding schoon en droog, bind je schoenen samen, stop de kleding in een plastic zak, maak de zak dicht en gooi het in de container. That's it.
Waar gaat kleding heen als je het inlevert?
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van de sorteercentra in Nederland. Hier sorteren ze het op soort en kwaliteit, en het restafval wordt tussen de kleding uitgehaald. Vervolgens krijgt al het textiel een nieuwe bestemming.

Nederland heeft de wereldwijde primeur op het gebied van textielrecycling. In Wormerveer staat de eerste automatische sorteermachine die textiele grondstoffen kan scheiden. Vezels en filamenten zijn de textiele grondstoffen voor de textielindustrie. Vezels kenmerken zich door een beperkte lengte van 10 tot 500 mm, terwijl filamenten in principe eindeloos zijn. Het is met deze techniek dat infrarode sensoren textiel automatisch kunnen sorteren op vezelsamenstelling. De t4t-machine in Wormerveer van de firma Wieland Textiles sorteert gedragen kleding naar balen textiel van één soort, bijvoorbeeld 100% katoen. Daarna wordt het via vervezelingsmachines (in kleine stukjes gemaakt) klaar gemaakt om opnieuw te spinnen en weer nieuwe lappen stof van te weven.
Van plastic afval tot nieuwe kleding
Niet alleen van oud textiel, maar ook van oud plastic/kunststof kan nieuwe kleding worden gemaakt. Deze synthetische stoffen zijn op deze manier duurzaam, omdat de grondstof wordt hergebruikt. Hoe dat gaat? Het begint met het verzamelen van de grondstoffen, zoals polyester in de vorm van lege plastic waterflessen (polyester) en oude vloerbedekking en oude visnetten (nylon). Dit plastic afval wordt door speciale bedrijven verzameld, gesorteerd op grondstof en schoongemaakt. Daarna wordt het vervezeld, dus in kleine stukjes 'gehakt' waarna het verder bewerkt kan worden.
Waterflessen die zijn gemaakt van PET-plastic (PolyEthyleenTereftalaat) kunnen worden gerecycled tot RPET, oftewel 'Recycled PET'. En van RPET kun je garen en nieuwe duurzame kleding maken.
Aquafil is een bedrijf dat al meer dan 50 jaar garen produceert, gemaakt van afval zoals oude visnetten uit de oceaan. Het Italiaanse bedrijf Carvico Vita maakt van deze garen onder andere de stof ECONYL® (geregenereerd Nylon). New Angels werkt ook met ECONYL®, het is een luxe stof die lang meegaat en perfect is voor het maken van zwemkleding en sportkleding. Zo wordt het afval probleem omgezet tot een mode oplossing.


Circulaire fashion door recyclen van kleding
De mode-industrie zorgt voor een gigantische hoeveelheid textielafval. Als we naar een circulaire economie willen in de toekomst, dan is het mooi als al ons gebruikte textiel een nieuwe, duurzame bestemming krijgt. Dit is tot op heden nog niet altijd het geval, er komt nog veel op de afvalberg terecht. Maar er is wel al veel mogelijk.
Doe jij al mee? Wat doe jij met je afgedankte kleding?
Veel liefs,
Ingrid

Reactie plaatsen
Reacties