Bomen, oftewel cellulose, zijn het geheime ingrediënt voor de zachte stof lyocell (ook wel Tencel™ genoemd). Je voelt het niet alleen, je ziet het ook. Het is een verfijnde luxe stof die aangenaam en verkoelend aanvoelt. Lyocell is een materiaal dat de meeste mensen fijn vinden om te dragen, de zachtheid wordt gewaardeerd. De grondstof voor lyocell is houtpulp van de eucalyptus boom.
Waarom lyocell kleding zo fijn is
Lyocell is natuurlijk, hypoallergeen, ademt goed (beter dan katoen) en is biologisch afbreekbaar. Het is ook ideaal voor wie een gevoelige huid heeft. Het voelt ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt.

De lyocell vezel kan heel goed vocht opnemen, wat het een zeer geschikte stof maakt om de hele dag dicht op je huid te dragen. Bacteriën houden er namelijk niet van, lyocell is resistent tegen huisstofmijten en schimmels.
In een onderzoek dat de firma Lenzing deed naar bacterieverspreiding, bleek dat de bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000(!) keer zo snel gaat dan bij lyocell. En dat merk je doordat je kleding veel langer fris blijft ruiken. Een groot pluspunt! Bovendien droogt lyocell snel wat ook erg prettig is.

Van hout naar textielvezel
Het verschil tussen lyocell en viscose
Lyocell is het duurzame zusje van viscose (rayon). Net als viscose is lyocell een kunstmatige vezel op natuurlijke basis, oftewel een half synthetische stof.
Lyocell wordt via een natspinproces door spindoppen gesponnen. Dit betekent dat nadat de houtvezels opgelost zijn tot een soort papje (pulp), het tot draden wordt geperst door een spindop (een soort douchekop met kleine gaatjes). Lees in deze blog hoe het kunstmatig spinnen in zijn werk gaat.
Het grote verschil met viscose is echter dat bij lyocell meer dan 99% van het oplosmiddel wordt teruggewonnen, en in een gesloten kringloop opnieuw in het productieproces wordt gebruikt. Ook het water in het proces wordt herhaaldelijk gebruikt. Deze beide gesloten kringlopen leiden tot lage kosten van de productie. Dit productieproces wordt al 25 jaar met succes op industriële schaal toegepast en is bijzonder milieuvriendelijk.
Er wordt natriumhydroxide, koolstofdisulfide en zwavelzuur gebruikt en er ontstaan ook schadelijke bijproducten. Koolstofdisulfide is schadelijk voor de gezondheid en licht ontvlambaar. Door deze chemicaliën op te vangen en opnieuw te gebruiken komt het niet in het milieu terecht. Dit maakt het een veilig en duurzaam productieproces. Lyocell is zodoende het milieuvriendelijke alternatief voor viscose/rayon.

Eucalyptusboom
Lyocel stof
Als de garen zijn gesponnen kan vervolgens de stof worden geweven tot dunne zijde achtige lappen stof, maar ook als stevige denim. De draden zijn in diverse diktes te spinnen, en elke gewenste weef,- of brei techniek worden verwerkt. Daarna kan het tot de mooiste duurzame kledingstukken worden verwerkt. Lyocell kan behalve puur ook toegepast worden in een mengsel met andere vezels, bijvoorbeeld een mix van biologisch katoen en lyocell. Duurzame kledingmerken maken graag gebruik van lyocell omdat het zoveel voordelen heeft, en het de meest milieuvriendelijke stof is.
Waar wordt TENCEL™ gemaakt
Tencel™ is de merknaam van de stof lyocell, die wordt geproduceerd door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. TENCEL™ is het paradepaardje van Lenzing, die ook de bedenker en ontwikkelaar is van de duurzame stoffen Ecovero, Veocel en Modal. Een extra voordeel van Tencel™ is dat het in Europa wordt geproduceerd. De pulp wordt in Tsjechië gemaakt, en de meeste van de vezels in het dorpje Lenzing in Oostenrijk waar de grootste lyocell fabriek ter wereld staat. Dat gebeurt onder uitgesproken duurzame en gecertifieerde milieuvriendelijke omstandigheden. Het wordt onder de merknaam TENCEL™ door de firma Lenzing op de markt gebracht, en draagt onder meer het Ecocert-certificaat.
Tencel™ wordt geproduceerd sinds 1972. Het werd populair in de Verenigde Staten en later ook in Europa. Textielfabrikant Lenzing AG bezit het Tencel™ patent en is de grootste producent van Lyocell wereldwijd.
Lenzing: "TENCEL™ fibers are our multi-talented fibers for textiles. They are as versatile as life and produced in qualities from super-smooth to extra-strong. No wonder this specialty fiber never goes out of style."
Het lyocell productie proces
Het lyocell productie proces is het meest moderne proces voor de productie van houtvezels. Het wordt al tientallen jaren succesvol toegepast en het is bijzonder milieuvriendelijk. Lyocell is een duurzaam alternatief voor het complexe chemische proces van viscose en modal. Dit komt omdat de pulp wordt opgelost en verwerkt in een gesloten, herbruikbaar systeem, er gaat niets verloren.
Het rauwe materiaal, de cellulose van bomen, komt uit duurzame bossen. Een natuurlijk oplosmiddel genaamd N-methylmorpholine-N-oxide (NMMO) wordt gebruikt voor het oplossen van de cellulose. Het lost direct op zonder dat het veranderen van chemicaliën nodig is. Het verwerken van lyocell is zodoende veel makkelijker dan het verwerken van viscose. Bij het lyocell proces van Lenzing wordt meer dan 99% van het oplosmiddel opgevangen in een gesloten productiesysteem, wat wordt teruggevoerd in het systeem om opnieuw te kunnen gebruiken. De oplossing kan keer op keer worden hergebruikt.
TENCEL® of TENCEL™
Lyocell, TENCEL® en TENCEL™ zijn allemaal dezelfde stof. Lyocell is de stofnaam en kan door iedereen gemaakt zijn, en TENCEL™ of TENCEL® is de merknaam van lyocell gemaakt door de firma Lenzing. De merknaam dus. Het TM en ® symbool dienen als waarschuwing (afschrikeffect) voor andere bedrijven om niet zomaar aan de haal te gaan met de naam Tencel. In Nederland hebben beide tekens trouwens geen betekenis, je kunt de naam Tencel in de Benelux gebruiken zonder symbolen.
Het ® symbool staat voor “registered trademark” en geeft aan dat deze naam geregistreerd is als merk. Het TM symbool komt uit de VS, staat voor “trademark” en betekent dat de naam beschermd is als ongeregistreerd merk. Lenzing hanteert momenteel het TM symbool en niet het ® symbool (alhoewel ik mij kan herinneren dat dit vroeger wel met een ® werd geschreven). Op de website van lenzing staat 'TENCEL™' vandaar dat wij schrijven over Tencel of TENCEL™, en de ® niet gebruiken.

Hout voor TENCEL™ komt uit duurzame bossen
De Eucalyptus bomen komen van oorsprong voor in Australië en aangrenzende gebieden, maar er zijn ook soorten die groeien in tropische landen en zelfs in Europa. De firma Lenzing gebruikt voornamelijk Europese bomen, en gaat nog een stap verder door hun Tencel te produceren uit snelgroeiende eucalyptusbomen in duurzaam beheerde bossen. Er sneuvelen dus geen oude oeroude bossen voor je kleding.
En de koala dan?
Koala’s zijn onverbrekelijk verbonden met de geurige eucalyptusbossen van Australië, waar ze op een of andere manier weten te overleven op een dieet van de giftige eucalyptus bladeren. Koala’s zijn bijzondere beestjes en kunnen leven van eucalyptusbladeren die voor vrijwel alle andere levende wezens oneetbaar en giftig zijn.
Koala’s hebben tijdens hun evolutie het vermogen gekregen om deze gifstoffen snel weer uit hun lichaam te spoelen, waardoor ze elke dag kilo’s van deze bladeren kunnen eten zonder ziek te worden. De vertering van hun dieet kost veel energie en de bladeren bevatten zó weinig calorieën dat koala’s 22 uur per dag moeten rusten of slapen.

Voor de mode industrie worden voornamelijk eucalyptus bomen gebruikt uit Azië, Europa en Amerika. De koala heeft hier gelukkig geen last van, hun leefgebied is Australië. Lyocell is koalavriendelijk, wat natuurlijk heel goed past bij een vegan kledingmerk als New Angels.
Lyocell is de topper onder de duurzame stoffen

Doordat lyocell een natuurlijke basis heeft (bomen) en tijdens het verwerkingsproces alle benodigde chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt, is lyocell een bijzonder duurzame stof.
Lyocell is het bewijs dat de technologie steeds meer mogelijk maakt in de duurzame mode industrie. Het is in het belang van de industrie om met nieuwe ontwikkelingen te komen en de impact op de natuur te verkleinen. Doordat er meer vraag komt naar duurzame stoffen vanuit de consument, hoe meer de markt hierop reageert en meer produceert. Jij hebt hier als consument dus invloed op.
Hoe kun je lyocell kleding wassen?
Lyocell kan wat krimpen, dus was het liever niet te warm, 30 of 40 graden is voldoende warm om het goed schoon te wassen. Kleding gemaakt van lyocell kun je het beste binnenste buiten kort wassen op een fijn was- of wolwasprogramma in de wasmachine. Het droogt snel en het is goed te strijken.

De voordelen van lyocell kleding
De voordelen van lyocell kleding op een rijtje:
- Lyocell kleding is zowel zacht als sterk.
- De stof is sterk absorberend, het houd je huid dus goed droog.
- Lyocell stof is warm in de winter warm en koel in de zomer.
- Het droogt snel.
- Er ontstaat minder bacteriegroei in deze stof vergeleken met synthetische stoffen, je blijft dus lekker fris ruiken.
Meer lezen over andere duurzame stoffen? Lees verder over hennep, organic cotton of bamboe.
Wat vind jij?
Al met al een fantastische stof! Heb jij al kleding van Tencel of lyocell? Laat het gerust weten in de reacties onder deze blog, en ik ben erg benieuwd wat jullie ervaring is, want ervaringen delen heel fijn. Heb jij een kledingstuk van lyocell stof en ben je er tevreden over of juist totaal niet? Laat het hieronder weten in een reactie! Kreukt de lyocell stof, is het te strijken, wassen of drogen en gaat het lang mee? Sharing is caring! Laat hieronder jouw ervaring achter met deze stof, zodat wij (en de andere lezers) daar weer van kunnen leren.
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties