New Angels is een eco friendly kledingmerk. Eco vriendelijke kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, mens en dier. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben op de aarde, en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke. Eco kleding heeft vele voordelen, vooral voor jou, zeker als je een natuurliefhebber bent.
Jurkje Annabelle van biologisch katoen € 74,90
Ecologische voetafdruk
De definitie van een ecologische voetafdruk is een concept dat weergeeft hoeveel vruchtbare land- en wateroppervlakte iemand (of een groep) nodig heeft om de goederen die nodig zijn om te voorzien in levensonderhoud te produceren en het afval dat er bij hoort te verwerken. Oftewel, de voetafdruk (ook wel mondiale of ecologische voetafdruk genoemd) is de ruimte die we per persoon innemen op aarde. De hoeveelheid ruimte die jouw voetafdruk inneemt hangt af van jouw levensstijl. Hoe kleiner je voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde. Om onze planeet en alles wat erop leeft te helpen redden, kunnen we allemaal een beetje bijdragen door onze eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.
Bewustwording
Waar je vroeger gelijk als ecologische hippie werd weggezet met het dragen van (de beperkt aanwezige en wat duffe) milieuvriendelijke kleding, is het vandaag de dag juist erg hip en modern om 'groene' en eco friendly kleding te dragen. Toen ik jaren geleden voor het eerst ging kijken hoe de kledingindustrie werkt en hoe vervuilend dat wel niet is, schrok ik enorm. Daar had ik echt nog nooit over nagedacht. Er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat voor schade we aanrichten met onze modeindustrie. Gelukkig wordt er wel steeds meer bekendheid gecreëerd door bijvoorbeeld de documentaire The True Cost en de tv afleveringen van Genaaid door Jennifer Hoffman. Deze awareness is goed, want na bewustzijn kan actie ontstaan. Ik heb nu dan ook veel meer kleding die eco vriendelijk is, en raak ik inmiddels verslaafd aan de heerlijke zachte stoffen zoals bamboe, lyocell en biologisch katoen. Je wilt simpelweg niets anders meer zodra je er eenmaal aan gewend bent ;)
Onze mooie groen blauwe planeet wordt overspoeld door vervuiling en daarom is het fijn om ons steentje bij te dragen en onze aarde te helpen met herstellen, en het gewoon niet verder te beschadigen. Twee vliegen in één klap, want je helpt jezelf er ook mee. Een gemakkelijke manier om meer eco friendly te leven, is bijvoorbeeld door groene stroom te gebruiken, minder vlees te eten, minder te verspillen (meer recyclen) en door te beginnen met milieuvriendelijke kleding en textiel te gebruiken. Er zijn grote voordelen bij het dragen van eco vriendelijke kleding. Ik zocht het voor je uit en kwam tot de volgende 10 voordelen van eco vriendelijk kleding.
De sweaters van biologisch katoen met GOTS keurmerk
1) Minder of geen pesticiden nodig
Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen, oftewel gewasbeschermingsmiddelen, die worden gebruikt om ziekten, plagen (ongedierte) of onkruiden te bestrijden. Zodoende worden de gewassen niet aangetast, groeien ze beter en is de opbrengst groter en dus winstgevender. Het nadeel is echter dat ook andere (goede0 insecten dood gaan, en het gif in de grond en het gewas blijft zitten.
De meeste kleding is gemaakt van katoen en voor de katoenteelt zijn veel pesticiden nodig om een gezond gewas en hoge opbrengst te garanderen. Twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de katoenteelt. Elk jaar worden 150.000 tot 250.000 ton chemicaliën over de katoenvelden uitgestort. Voor een T-shirt is gemiddeld 250 gram katoen en 125 gram bestrijdingsmiddel nodig. Biologisch katoen is een goed alternatief. Bij biologische teelt worden er geen pesticiden toegestaan. Biologisch katoen herken je onder andere aan het GOTS keurmerk voor biokatoen.
Een ander goed alternatief voor katoen is bamboe en hennep. Deze gewassen hebben weinig tot geen pesticiden en/of meststoffen nodig. In Europa wordt Tencel en linnen geteeld. Tencel komt van bomen uit duurzaam beheerde bossen in Europa. 85% van het linnen dat op de markt komt geteeld in Europa. Europees linnen is duurzaam en van zeer hoge kwaliteit. Linnen (vlas) heeft weinig tot geen pesticiden en herbiciden nodig. Zelfs wanneer vlas niet 100% biologisch geteeld wordt, zijn de gebruikte hoeveelheden onkruidverdelgers en pesticiden significant minder dan bij katoen.
'Gewoon' katoen zouden we zo veel mogelijk moeten vermijden i.v.m. de grote hoeveelheden gif die daar voor gebruikt worden.
2) Het vermindert giftig afval
Bij de teelt van katoen worden veel kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt. Dat is niet enkel nadelig voor het milieu, maar ook voor de arbeiders die op de katoenplantages werken. Ook bij het bewerken van de katoenvezels tot stof worden veel chemicaliën gebruikt.

Textiel en garen verven met plantaardige kleurstoffen
Kledingkleurstoffen zijn enorm schadelijk voor het milieu. Een katoenen kleding vereist 1/3 van een pond chemicaliën voor een enkel shirt. Dat loopt echt op en is funest voor ons milieu. Was je nieuwe kleding direct na de aankoop, zodat je de mogelijk nog 'los' zittende kleurstoffen eruit wast voordat het op je huid terecht komt. De meest voorkomende kleurstofallergie is voor een blauwe kleurstof. Deze kleurstof geeft kleding een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur.
Het verwerken van de materialen in de fabriek is ook vervuilend, want verven gebeurt met schadelijke verfstoffen en het water wordt nog al te vaak ongefilterd terug in een rivier gegooid. De giftige stoffen werken hormoonverstorend. Gelukkig zijn er ook verfstoffen die niet gevaarlijk zijn, zoals Azo-vrije kleurstoffen.
Azo-vrije kleurstoffen bevatten geen op stikstof gebaseerde verbindingen. Deze kleurstoffen zijn milieuvriendelijk en elimineren het gebruik van giftige stoffen. Azovrije kleurstoffen zijn kleurstoffen met een lage impact, ook wel bekend als vezelreactieve kleurstoffen. Azovrij verwijst naar alle kleurstoffen die niet de belangrijkste bekende kankerverwekkende stoffen bevatten die door de EU zijn gereguleerd. Ze zijn beter voor het milieu dan de gebruikelijke conventionele kleurstoffen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
Ook zijn er gifvrije plantaardige kleurstoffen om textiel te verven, natuurlijke kleurstoffen uit meekrap, indigo, wouw en andere verfplanten.
3) Je steunt goede werkplekken en eerlijke handel
Veel (bijna alle) duurzame kledingmerken willen dat hun kledingstukken gemaakt worden onder eerlijke omstandigheden. Dus geen uitbuiting van de naaisters en absoluut geen kinderarbeid. Door kleding te kopen die bijvoorbeeld onder de Fair Trade vallen weet je zeker dat er bij het fabricageproces geen sweatshops zijn gebruikt en dat de werkomstandigheden van werknemers veilig waren. Dit helpt u de mensenrechten te ondersteunen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Eerlijke handel en een eerlijke prijs is van levensbelang voor de boeren en makers. Fair Trade ondersteunt hier ook in.
Niet alleen een keurmerk laat zien dat je kleding mensvriendelijk in elkaar is gezet. Vaak zie je op de website van een duurzaam kledingmerk waar hun kleding is gemaakt. De ateliers, de mensen en de werkplekken staan dan op de foto. Het is mooi voor een kledingmerk om zo open en transparant te zijn, en te laten zien wat er achter de schermen gebeurt. Bij grote kledingmerken hoef je dit niet te verwachten. Daar gaat de productie gehuld in geheimen. Wat hebben zij te verbergen?

Kort gezegd ligt bij biologisch de focus met name op milieu, mens en gezondheid & gaat ecologisch produceren een stap verder door rekening te houden met het gehele ecosysteem waarin wij leven en wordt alles vermeden dat dit systeem zou kunnen schaden. Wat ecologisch is, is daarom dus ook altijd biologisch.
4) Ecologisch is diervriendelijk
Kleding gemaakt van leer of bont vereist de dood van veel dieren. Voor veel mensen is het schuldgevoel van het dragen van deze kleding te groot. Door over te stappen op wreedheidvrije kleding, kun je er zeker van zijn dat jouw mode niet de dood van een ander levend wezen heeft veroorzaakt. Zo is vegan steeds meer in opkomst. Diervriendelijke kleding is iets waar we voorheen niet echt bij stil stonden. het schaap moet toch geschoren worden? waarom zou wol dan 'slecht' zijn? Er kleven heel wat nadelen aan het gebruiken van dieren voor onze kleding. Het hoeft helemaal niet, want er zijn genoeg alternatieven (ook te lezen in de blog vegan kleding en dier(on)vriendelijke mode) die wel diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn.
Bovendien voorkom je het vergiftigen van alle insecten tijdens het verbouwen van de gewassen, zoals je al kon lezen bij de pesticiden. Ecologisch wil zeggen dat je rekening houdt met het leven van dieren en planten. Vegan kleding past daar dus heel goed bij. Ecologische kleding is milieuvriendelijk en met zorg voor mens, dier en milieu, rekening houdend met het gehele ecosysteem.
5) De kwaliteit is hoger
Het niet meer kopen van vervuilende fast fashion bespaart je uiteindelijk veel geld. Goede kwaliteit kleding gaat langer mee. Duurzame stoffen zijn in pricipe van veel beter van kwaliteit, en kleine modemerken letten echt wel goed op de kleding die ze inkopen en laten maken. Het moet immer goed zijn. Hun goede naam staat op het spel. Daar waar bijvoorbeeld een Shein niet wakker ligt van uit elkaar vallende kleding, willen ecologische kledingmerken juist laten zien wat er mogelijk is, en goede kwaliteit kledingstukken leveren. Deze kleding gaat vele malen langer mee.
Het kopen van biologische kleding en het kopen van tijdloze stukken zal ook helpen met consuminderen. Dit verkleint op zijn beurt je ecologische voetafdruk en bespaart je op de lange termijn geld. Wat bedoelen we met consuminderen? Heel simpel: consuminderen houdt simpelweg in dat je minder consumeert. Minder kopen, zelf dingen maken, spullen delen, kapotte spullen (laten) repareren in plaats van nieuwe kopen, écht opruimen (ofwel ontspullen). Dat heeft vele voordelen voor jou, het milieu én je portemonnee. Betaal liever iets meer voor een kledingstuk dat langer meegaat. uiteindelijk ben je dan voordeliger uit.
6) Je kleding zal uniek zijn
Tweedehands kleding en vintage kleding is erg milieuvriendelijk. Het is immers al gemaakt, er hoeven geen nieuwe grondstoffen voor te worden gebruikt. Het heeft al een eigenaar gehad en nu ben jij de tweede (of derde) trotse eigenaar van hetzelfde kledingstuk.
Als je een vintage winkel binnenstapt, heb je veel kledingstukken die niemand anders zal hebben. Reguliere kleding wordt in massa geproduceerd en als zodanig is het niet ongebruikelijk dat een enkel stuk eigendom is van veel verschillende mensen. Door milieuvriendelijk te gaan, vergroot u uw individualiteit.
Veel duurzame kledingmerken hebben ook een aparte stijl die je niet overal tegen komt. Zij onderscheiden zich echt van de massa. Zoals bijvoorbeeld de off shoulder shirtjes van New Angels. Gemaakt van 100% hennep. Biologisch, fair made en vegan.
7) Biologische kleding is waterbesparend
De traditionele katoenteelt is een gigantische belasting voor het milieu. Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat is al gauw 2500 liter per shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Hier zouden meer mensen zich bewust van moeten worden, want uiteindelijk raakt dit water op en hebben mensen ook geen drinkwater meer. Gelukkig is biologisch katoen al een stuk ecovriendelijker. Biologisch katoen verbruikt 91% minder water en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Beter voor de natuur en de katoenboeren dus. Daarnaast heeft biologisch katoen vele andere voordelen zoals stevigheid, zachtheid en de verfbaarheid.
Linnen is ook een goed alternatief als je water wil besparen. Vlas (de linnen plant) groeit in arme grond en heeft minder landoppervlakte nodig dan bijvoorbeeld katoen. Ten opzichte van katoen heeft de vlasplant maar de helft van de hoeveelheid water nodig. Voor vlas is er minder transport nodig. Linnen wordt voornamelijk in Europa geteeld. Terwijl katoenteelt juist vaak buiten Europa plaatsvindt (bijvoorbeeld in Azië, Zuid- en Centraal Amerika). En voor linnen is er minder energie nodig. Bij de productie van linnen is het energieverbruik slechts 8% van het totale energieverbruik van polyester productie.
Met het wassen heb je ook voordeel qua waterverbruik. Kleding die uit milieuvriendelijke bronnen is gemaakt, heeft gunstige speciale zorg nodig. Dit betekent kleding wassen in koud water, geen wasdroger gebruiken en geen chemische wasmiddelen gebruiken. Al deze dingen helpen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien ontstaan er uit natuurlijk textiel geen microplastics. Kleine plasticdeeltjes (microplastics) komen vrij zodra je synthetische stoffen gaat wassen. Door het schuren van de kleding laten vezels los in de wasmachine, en verdwijnen door de afvoer met het waswater uiteindelijk in de oceaan. Hier komt het terecht in onze voedselketen (vis). Synthetische kleding willen we daarom zoveel mogelijk vermijden, om het ecosysteem te beschermen.

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Vrij van pesticiden, kunstmest en chemicaliën.
8) Biologisch afbreekbaar en recyclebaar
Natuurlijke stoffen zoals katoen, wol, hennep en linnen zijn biologisch afbreekbaar. Biologisch afbreekbaar (vaak ook biodegradeerbaar en composteerbaar genoemd) wil zeggen dat een product op natuurlijke wijze kan worden afgebroken door schimmels en bacteriën. Het wordt weer opgenomen in het ecosysteem, zonder het te belasten. Natuurlijk textiel is dus altijd beter voor het milieu.
Synthetische stoffen kunnen niet biologisch worden afgebroken, dit blijft net als plastic afval eeuwig bestaan. Het wordt hooguit afgebroken tot kleine deeltjes kunststof (microplastics). Dit (micro) afval belast en verstoort het ecosysteem. Synthetische kleding zouden we eigenlijk altijd moeten recycle om onze ecologische voetafdruk te verlagen. Als tweedehands kleding opnieuw gebruiken, of afgedankte spullen inleveren voor hergebruik, want zo besparen we het aanboren van nieuwe grondstoffen. De gerecyclde grondstoffen zijn weer de basis voor nieuwe producten. Wist je dat 63% van alle kleding synthetisch is? De synthetische stoffen polyester, acryl en nylon worden gemaakt van ruwe olie.
9) Minder belastend voor onze planeet
De fashion industrie is na de olie industrie de grootste vervuiler ter wereld. Dat komt doordat er snel en veel kleding geproduceerd wordt op een milieuonvriendelijke manier: de verkoop in de kledingindustrie is tussen 2000 en 2015 verdubbeld tot zo’n 100 miljard stuks per jaar. De omzet in 2021 in de textiel- en kledingindustrie wordt geschat op 147 miljard euro, een 11% plus (procentuele verandering ten opzichte van 2019/2018). Van de 2021 omzet is 81,6 miljard euro gegenereerd in textielindustrie en 65,3 miljard euro in de kledingsector.
Kledingmaterialen vergen veel van de planeet, met name katoen (ruimte, water en gebruikte gif dat belastend is voor de aarde). De materialen om kleding te maken raken snel op en om de vraag bij te houden, zijn landbouwpraktijken gebruikt die schadelijk zijn voor de planeet. Door kleding te kopen die gemaakt is van hernieuwbare materialen zoals hennep en bamboe, verminder je de vraag. Dit zal leiden tot een vermindering van de vervuiling die kledingproductie veroorzaakt.
Hennep bijvoorbeeld is een volledig natuurlijke stof, er komen dus ook geen microplastics vrij tijdens het wassen van je hennep shirtje. Op het einde van z'n leven is hennep kleding biologische afbreekbaar. De productie is gifvrij en eco vriendelijk, het onderhoud is 'groen'. Natuurlijke stoffen zijn dus absoluut de beste keuze als je om de planeet geeft.
Duurzame materialen om kleding van te maken zijn:
- Linnen (minder uitstoot, minder waterverspilling en minder gebruik van pesticiden en meststoffen)
- Bamboe (groeit mega snel, kan zonder pesticiden te gebruiken groeien & weinig water voor de grond nodig)
- Hennep (groeit snel, geen bestrijdingsmiddelen nodig, weinig water nodig & zuiverende werking voor de grond)
- Tencel, ook wel lyocell (groeit snel, weinig pesticiden nodig voor het verbouwen ervan en weinig waterverspilling)
- Biologisch katoen (bewust onderaan, want nog altijd veel verbruik, maar altijd minder dan bij niet-biologisch katoen)
Daarnaast zien we tegenwoordig steeds meer gerecyclede stoffen in kleding terug, wat ook duurzaam is.
10) Eco kleding is veilige kleding
Milieuvriendelijke kleding is ook nog eens beter voor jou, als gebruiker. het spreekt voor zich dat gifvrije kleding beter is voor jou als drager. GreenPeace heeft in 2011 een onderzoeksrapport gepubliceerd over schadelijke stoffen in kledingstukken (bron: Dirty Laundry 2: ‘Hung out to dry’). Uit dit onderzoek bleek dat kledingstukken van veel gedragen en bekende merken de stof nonylfenolethoxylaat (NPe) bevat, een toxische en hormoon verstorende stof.

Steeds meer bedrijven stoppen met het lozen van giftige stoffen die vrijkomen bij het produceren van kleding
Naast NPe’s worden er ook veelvuldig azo-kleurstoffen voor de productie van onze kleding gebruikt. Azo-kleurstoffen zijn synthetische en chemische kleurstoffen. Zo’n 60 tot 70% van alle kleurstoffen die gebruikt worden in de textielindustrie (en levensmiddelenindustrie) zijn azo-kleurstoffen. Deze synthetische kleurstoffen kunnen kankerverwekkende aminen lekken.
Een andere schokkende vondst was die van formaldehyde in nep-bontkraagjes van kinderjassen. Formaldehyde is een snel werkende stof die ademhalingsproblemen, astma, hoofdpijn en huidirritaties kan veroorzaken. Daarnaast wordt deze stof ook verwacht kankerverwekkend te zijn. Naast de gevolgen voor onze eigen gezondheid door het dragen (en de gezondheid van de werknemers in de kledingindustrie), komen deze schadelijke stoffen door het wassen van onze kleding veelvuldig in afvalwater terecht en vormen zo gevaar voor andere organismen en zo uiteindelijk ook weer voor de mens (voedselketen).
Eco kleding is veilig voor (katoen)boeren die gifvrij kunnen werken, voor de fabrikanten die met veilige kleurstoffen kunnen werken, het milieu dat vrij is van pesticiden, en veilig voor jou als drager van de kleding. Veel mensen ervaren allergische reacties op kleding die is behandeld met chemische kleurstoffen, je draagt de kleding immers op je huid, en de huid is ons grootste orgaan. Door biologische en natuurlijke kleding te dragen, hoef je je geen zorgen meer te maken dat jouw kleding je gezondheid beïnvloedt. Kies daarom voor biologische kleding, bij voorkeur met een keurmerk dat streng toeziet op deze zaken. Lees hier meer over in de blog over biologische kleding en keurmerken.
Overige voordelen van eco fashion
Naast milieuvoordelen heb je nog meer voordelen als je duurzame en natuurlijke kleding gaat dragen. Natuurlijke stoffen hoef je minder heet te wassen en drogen sneller, en sommige eco stoffen kreukelen niet zo snel. Biologische kleding is niet toxisch voor je gezondheid. Natuurlijk stoffen voelen licht en luchtig aan zonder te plakken en 'zweten'. Ze ademen beter waardoor je minder gaat zweten, nare geuren blijven niet zo snel hangen. Natuurlijke kleding gaat langer mee, dus je bespaard uiteindelijk geld.
Maar let op… Net zoals bij beauty producten het geval is, is er ook in de kledingindustrie helaas sprake van greenwashing. Dit betekent dat merken zich veel duurzamer voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Je wordt dus gewoon misleid. Zo vind je bij H&M de Conscious lijn, die er groen uit ziet. Helaas is vaak slechts een klein deel van zo’n kledingstuk gerecycled. Net zoals ‘natuurlijk’ niet beschermd is (bij 1% aan natuurlijke ingrediënten mag je al zeggen dat het product natuurlijk is), geldt dat ook voor kleding.
Ondertussen verbranden ze bij H&M de kleding die niet verkocht wordt en liggen er elke week weer nieuwe collecties in de winkel. Dus je kunt je afvragen hoe groen en duurzaam ze dan zijn.
Biologische en ecologische kleding
Als natuurliefhebber had ik altijd al een voorkeur voor natuurlijke stoffen, niet dat synthetische spul. En biologisch vond ik helemaal mooi, zowel voor mijn eten als voor mijn kleding. Het heeft zoveel voordelen, en het voelt ook wel een beetje luxe, want het is vaak toch iets duurder en minder massaal verkrijgbaar. Goedkope kleding is een grote vervuiler, en het is milieubewust én goedkoop om gewoon helemaal niets meer nieuw te kopen. Zoals bijvoorbeeld een challenge om een jaar lang geen nieuwe kleding meer te kopen. Of je kiest ervoor om dat wat je wél koopt, helemaal aan je wensen voldoet, dan is het nooit verspilling.
Wist jij al hoe milieuvervuilend kleding is? Koop je vaker bewust je kleding, van eco vriendelijke kledingmerken?
Veel liefs,
Ingrid
De beste ecologische kleding koop je bij New Angels
Reactie plaatsen
Reacties
Sind ik vegan eet let ik ook op vegan kleding. Voelt zoveel fijner. Erg fijn als daar meer op gelet wordt door modemerken. Echt super leuk dat gele zomerjurkje van jullie X